Senaste inläggen
TantUlsa rekommenderar;
Krämig och god grädde som passar till både matlagning och att dricka. (!) Tanten blandar gärna Wapnö grädde med Wapnö mjölk när det ska tas ett glas mjölk. Grädden används också i te och kaffe. Vi köper alltid hem 1L förpackningar och inte ens då håller den länge. Storköpsförpackning någon?
Innan vi började äta LCHF var inte Wapnö gångbart här hemma, då var det Arla som gällde. Men allt eftersom smaklökarna förändras började vi uppleva Arla som "vattnigt" och Wapnö som mer smakrikt och äkta. Till och med sambon som aldrig gillat standardmjölk älskar numera fet mjölk!
Prova!
Lånar tantens blogg lite för att berätta om en effekt av LCHF kosten som jag märkte av under gårdagen. Har under flera år lämnat blod och har då och då nekats att lämna pga dåliga blodvärden.
I januari i år började vi med LCHF och sedan dess har jag lämnat blod två gånger. I början av året hade mina värden stigit till bra nivåer (129) och jag fick lämna problemfritt. Igår var jag och Ulle på Droppen Sahlgrenska för att jag skulle passa på att lämna och gissa vad? Mina värden låg på 132! Med tanke på all broccoli vi käkar här hemma är väl inte det så konstigt.
Blodgivning är en samhällstjänst och kan du lämna blod, lämna blod! Ja, det sticker till lite, men sköterskorna på blodcentralen är så skickliga att det knappt märks! Detta till skillnad från vårdcentralen där det känns som om att dom tar sats från 30 meter och försöker kasta in en dartpil i armvecket....
Dessutom får man alltid "betalt" när man lämnar. Antingen med lotter, skålar/muggar, t-shirts etc. Jag valde lotter igår och vann sammanlagt 90:-!
Som sagt - lämna blod!
Och titta så fint bandage man får! Både Ulle och jag sa "hästlinda!" när sköterskan lindade detta runt armen, snacka om arbetsskada! (denna typ av självhäftande klisterlinda används ofta till häst)
Ha det gott alla!
//Tantens sambo
Tycker alltid det är lika rogivande att rulla köttbullar... ;)
Idag fanns det inga ägg i kylen men det gick bra ändå, till och med bättre tyckte Mikaela.
3-4 port. (beroende på mängden tillbehör)
500g blandfärs
½ paket bacon (finhackat)
2dl finriven ost
1dl grädde
1msk champagnesenap
salt o 5peppar
Blanda, rulla och stek i smör!
//Tanten
500g blandfärs
gul lök
normalstor squash
1 burk krossade tomater
ca 2dl grädde & lika mkt creme fraiche
salt, svartpeppar, "pasta rossa", oregano
Fräs köttfärsen i smör. Hacka lök och squash och rör i när köttfärsen är klar. Häll på de krossade tomaterna och låt puttra en stund innan grädden och creme fraichen hälls på. Låt koka ihop på medelvärme och krydda fram "lagom" smak.
Servera med rivost (eller fetaost)
//Tanten
2 portionsfiléer lax
½ röd paprika
Cantadou 4-peppar färskost (en burk- 125g?)
5 dl grädde
smör
salt o peppar
Tärna paprikan och fräs halvmjuk i smöret. Häll på grädde och rör i färskosten. Låt koka upp och släng i den tärnade laxen. Efter bara ett par minuter är det klart!
Servera med lite rivost uppepå!
//Tanten
...nu igen, men har man haft ont i munnen som jag har haft den senaste veckan och inte känner nån smak som nu, blir det inte så mycket mat-tänk ;)
Slänger in två sopp-recept ändå.
//Tanten
Börja med att röra ihop smör med pressad vitlök efter eget tycke.
Stek 3 kycklingfiléer i smör.
Stek grovhackade färska champinjoner
squash
gul lök
och paprika
Blanda mezeyoghurt, creme fraiche, pressad vitlök, salt, svartpeppar och kebabkrydda.
Ät!
//Tanten
2 tinade portionsbitar laxfilé
4 dl creme fraiche
1 dl grädde
100g Philadelphiaost
1-1½ msk whiskysenap
fempepparblandning, salt, rosépeppar
rivost
Lägg laxbitarna i en inte alltför vid ugnsform. Blanda ihop ingredienserna och smaka av med kryddorna. Salta lätt på laxen och fördela smeten över laxen. Täck över med ett lager rivost. Ställ in i ugnen 20-25 minuter i 225 grader.
Servera med kokt broccoli.
//Tanten
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|