Senaste inläggen

Av Tant Ulsa - 23 september 2009 11:59


8 biffar:


500g blandfärs

2 ägg

4dl fint riven ost

1 dl grädde

1tsk red curry paste (ja, det är en favoritkrydda)

salt, peppar, pasta rossa och torkad salvia

färskost, valfri smak

smör att steka i


Blanda ordentligt och forma stora bollar (typ tennis-size). Gör en grop i varje boll och fyll med färskost (ung. 1msk/boll). "Foga" ihop bollarna. Stek i smör. Platta till bollarna till biffar när de kommer i stekpannan. Stek inte på för hög värme för osten smälter och då finns det risk att de fastnar och går sönder!


Servera med broccoli och/eller sallad.


//Tanten


Av Tant Ulsa - 19 september 2009 21:57


...inom LCHF att verkligen INTE fuska med;


ALDRIG margarin

ALDRIG frukt

ALDRIG E621/smakförstärkare/natriumglutamat/-glutamat av nån sort...

 

Smaklökarna återställs på ett makalöst sätt ju renare mat man äter och det som en gång var jättegott smakar bara blä...

 

//Tanten

Av Tant Ulsa - 19 september 2009 21:45


Frukost nr 1: Ägg och bacon

Frukost nr 2: Omelett (lika många matskedar grädde som antal ägg) och bacon


1 o 2 serveras med fördel med en klick creme fraiche och nån grönsak till


Frukost nr 3: Keso blandad med vispad grädde och kanel på toppen


Frukost nr 4: Mezeyoghurt blandad med vispad grädde, kokos/sesamfrö/linfrö/solroskärnor-müsli


Frukost nr 5: Naturell yoghurt med linfrön (blir ngt klen för sig själv, extra komplement för den hungrige?)


Frukost nr 6: Wasa Fiber Plus (1st! eller 2 om du tål kolhydrater bra) med hyvlat smör (eller fet färskost för den kräsmagade...), ost, osötad skinka och ev. färskost på toppen. Toppa med lämplig grönsak.


Te eller kaffe är tillåtet oavsett frukostalternativ =)


//Tanten

Av Tant Ulsa - 19 september 2009 21:35


Kokoskyckling 3 port


3 kycklingfiléer

smör

1 squash

1 aubergine

1 burk kokosmjölk (gärna ekologisk)

red curry paste (mängd efter smak)

1-1½dl grädde

skal och juice av 1 lime

salt o peppar


Tärna kycklingfiléerna och fräs i smör i traktörpanna. Tärna squash och aubergine och låt fräsa med när kycklingen nästan är klar, ha även i currypasten. När grönsakerna fått färg hälls kokosmjölk på och limen tillsätts. Späd ytterligare med grädde och salta och peppra efter smak. Låt puttra ihop.


Servera med blandad sallad och en klick creme fraiche eller yoghurt.


//Tanten



Av Tant Ulsa - 11 september 2009 13:10

Är man van att dricka mycket kolsyrade drycker, saft och liknande kan det vara svårt att vänja av sig med detta när man börjar med LCHF.


Man vill helt enkelt dricka något sött och gott, kanske till fikat eller till maten. Ett bra tips är då BonAqua i olika smaker.  Våra favoriter är citron, päron och skogsbär. Kolhydratvärdet är lågt, trots detta innehåller den små mängder av fruktjuice och därmed lite fruktos. Men som sagt, värderna är låga och så länge man inte kastar i sig litervis om dagen är detta är ett sött och LCHF-vänligt alternativ. BonAqua Silver smakar inte heller så "kemiskt" som t ex Loka kan göra utan smakar nästan saft, speciellt päronsmaken!


Prova!  

Av Tant Ulsa - 10 september 2009 22:13


Supersmarrig smaksättare! Det här vaniljpulvret letade Tanten upp i butiken och den här lilla burken är numera en viktig inventarie i Tantens skafferi. Det krävs en väldigt liten mängd för att få smak och hittills har vi använt pulvret till att smaksätta grädde och latte, till yoghurt, te mm!

Det smakar nästan som om att man fuskar för att det är så gott! Skrattande



  


//Tantens sambo



Av Tant Ulsa - 10 september 2009 17:37


Vi har precis vräkt i oss dagens middag innan Mikaela skulle iväg. Och vad bestod då den av?


Jo;


350g nötkött (typ grytbitar el. likn.), strimlad

1 gul lök, strimlad

1-1½ dl creme fraiche

2 dl grädde

1msk ljus ekologisk soja

1 tärning Knorr Organic Beef Buillon

salt, peppar o timjan


Blomkålsmos:

1 påse fryst blomkål (snabbtining: koka upp vatten med vattenkokare, häll över blomkålen och låt stå ett par minuter innan vattnet silas bort)

2 dl grädde

1 dl philadelphiaost

salt, peppar o muskot


Häll blomkålen i en kastrull och grädde över. Det ser alldeles för lite ut men grädden räcker! Låt blomkålen koka sönder och grädden koka nästan helt bort. Rör i osten det allra sista. Krydda.


Medan moset kokar ihop; fräs löken i smör och ha i köttet. När köttet fått färg men fortfarande är lite blodigt hälls creme fraiche, grädde, soja och kryddor i. Låt puttra ihop.


Häll köttgrytan i en smal, avlång ugnsforn med rätt så hög kant och klicka över moset tills köttgrytan täcks. Täck med ost/rivost och gratinera som hastigast.


//Tanten

Av Tant Ulsa - 10 september 2009 12:34

Frukost kan vara lite knepigt att komma igång med när det gäller LCHF, men här är ett exempel på vad vi äter till frukost;


Till vänster; Ulle dricker te med vispad Wapnö 40% grädde. Wasa FiberPlus knäckebröd med hyvlat Ålandssmör, Boxholms borgmästarost, lavrökt osockrad skinka och toppat med Philadelfiaost. Som tillbehör; egenodlade plommon/körsbärstomater.


Till höger; Mikaela dricker hemmagjord latte, dvs en stark espresso med ångad Wapnö mjölk. En Wasa FiberPlus med hyvlat Ålandssmör, Boxholms borgmästarost, lavrökt osockrad skinka och ett extra lager borgmästarost. Som tillbehör; järntabletter......


Och nej, valpen tillhör inte frukosten! Men hon älskar att lägga huvudet på bordet och bara titta...... Nån gång kanske hon får ett smakprov, trägen vinner!


  


//Tantens sambo

Presentation

Sedan januari 2009 har LCHF, (LowCarbHighFat), varit en del av våra liv och nu vill kocken här hemma, TantUlsa, dela med sig av sina tips och recept!

Håll till godo!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards